Sunday, November 17, 2013

Kembara Malam PEMBELA - Edisi Tanjung Dawai

Tarikh: 16 November 2013
Lokasi: Sekitar Tanjung Dawai, Kedah
 
Pada hari Sabtu (16hb November 2013) lepas, sekali lagi NGO PEMBELA telah mengadakan program Kembara Malam. Program ini menumpukan kepada sesi pemberian sumbangan barangan keperluan harian kepada tujuh warga daif & OKU di sekitar Tanjung Dawai, Kedah. Program yang bermula jam 9.00 malam dan berakhir sekitar jam 10.30 malam.

Rumah pertama yang dikunjungi ialah Pn. Che Yah bt. Rejab yang berusia lebih 80 tahun. Beliau uzur dan lumpuh sebelah badan.

Selepas itu kunjungan diteruskan ke rumah En. Taib b. Nan. Beliau yang telah jatuh sakit hampir 16 bulan berusia kira-kira 78 tahun. Beliau juga menderita sakit lumpuh dan tidak mampu bangun malah sukar untuk bercakap.

Pn. Maryam (ibu tunggal) yang tinggal berdua sahaja dengan anaknya (perempuan – tidak berkahwin) merupakan kediaman ketiga yang dilawati dalam program Kembara Malam ini. Beliau juga menghidap penyakit darah tinggi dan sering melakukan pemeriksaan di Klinik Kesihatan Merbok. Bergantung hidup sepenuhnya kepada anak perempuan yang tinggal bersamanya.

En. Khalid b. Taha yang dilawati seterusnya masih berada dalam keadaan sihat dan cuma hanya kadang-kala menghidap sakit tua.

Pesakit paling muda yang dilawati ialah En. Suhairi b. Abidin iaitu berusia 31 tahun. Beliau telah mengalami kelumpuhan hampir 3 tahun lebih akibat kemalangan semasa bekerja.

Di rumah seterusnya, Pn. Tahirah bt. Yaacob (ibu tunggal) pula sedang berkerusi roda semasa dilawati. Beliau menderita penyakit kencing manis.

Kembara Malam berakhir dengan kunjungan ke rumah En. Tahar. Beliau yang sedang sibuk menangkap udang di belakang rumahnya kelihatan terkejut dengan kehadiran rombongan ahli PEMBELA serta warga setempat yang ingin menyumbangkan barangan keperluan harian. Beliau serta penerima yang lainya juga mengucapkan ribuan terima kasih atas usaha pihak PEMBELA, warga kampung serta penyumbang barangan.

Kami dari pihak PEMBELA ingin merakamkan setinggi tinggi ucapan terima kasih buat semua yang terlibat termasuk juga penduduk kampung setempat dan juga para penyumbang yang membantu menjayakan program kali ini. Tahniah semua!

No comments:

Related Posts with Thumbnails