Tuesday, December 9, 2014

Transjerai: Seri Perigi – Taman Rimba – Hotel Regency – Puncak Gunung Jerai – Telaga Tok Syeikh – Puncak Kepala Angin – Muzium Arkeologi Lembah Bujang

Transjerai: Seri Perigi – Taman Rimba – Hotel Regency – Puncak Gunung Jerai – Telaga Tok Syeikh – Puncak Kepala Angin – Muzium Arkeologi Lembah Bujang

Tarikh: 29 November 2014
Lokasi: Gunung Jerai, Kedah Darulaman

Pada Sabtu 29hb November lepas, satu aktiviti merentasi Gunung Jerai telah dilaksanakan oleh sekumpulan pendaki seramai 34 orang. Aktiviti yang dianjurkan oleh ahli Penjejak Gunung, saudara Fisol Khalib dan Fikri Abdul Aziz mengumpulkan pendaki yang terdiri daripada beberapa kumpulan dari Kedah dan Pulau Pinang (Penjejak Gunung, PEMBELA, Seram Trekkers Crew, Anak Hutan, Penang Adventure Club) serta sebilangan pelajar USM.
 Aktiviti ini bermula di Muzium Arkeologi Lembah Bujang, Merbok di mana para peserta berkumpul pada pukul 8.00 pagi dan berkongsi kenderaan untuk ke tempat permulaan pendakian iaitu Seri Perigi yang terletak kira-kira 20 minit perjalanan. Setibanya di Seri Perigi, taklimat ringkas dan sesi memanaskan badan yang diketuai oleh saudara Ali (Penjejak Gunung) telah diadakan. 


Setelah berehat solat serta makan tengahari, kumpulan meneruskan pendakian pada pukul 2.30 petang ke Hotel Regency. Di situ sesi mengambil gambar secara berkumpulan telah dijalankan. Sesampainya Telaga Tok Syeikh pula, bekalan air mineral telah diambil kerana sepanjang perjalanan pulang, tidak akan ada sumber mata air yang akan ditemui.


Kumpulan pertama telah berjaya sampai di Puncak Kepala Angin kira-kira pukul 4.30 petang. Di situ, sekali lagi sesi mengambil gambar dan video secara berkumpulan telah dijalankan. Setelah berehat seketika menikmati pemandangan, kumpulan telah bergerak bermula pukul 5.30 petang menuju destinasi terakhir. Kumpulan pertama berjaya tiba di Muzium Arkeologi pada pukul 8.00 malam manakala kumpulan terakhir telah tiba sekitar pukul 10.30 malam akibat dari kecederaan yang menimpa seorang ahli kumpulan. 


Syukur kerana semua ahli kumpulan berjaya menamatkan pendakian sepanjang 21km ini dan cuaca yang sangat baik sepanjang aktiviti telah banyak membantu dan melancarkan pergerakan serta perjalanan.


No comments:

Related Posts with Thumbnails