Tuesday, July 30, 2013

Kembara Emas Ramadhan 1434H / 2013

Tarikh: 27 Julai 2013
Lokasi: Sekitar Kg Selarong Panjang, Kulim, Kedah

Kembara Emas ialah program utama bagi NGO Pembela dalam bulan Ramadhan dan merupakan kesinambungan dari program Kembara Emas yang dijalankan pada tahun-tahun sebelumnya. Program ini bertujuan untuk mengadakan sesi lawatan dan seterusnya menyampaikan sumbangan khusus untuk warga emas yang daif sekitar kawasan setempat. Pada tahun ini, kawasan yang terpilih ialah warga daif sekitar Selarong Panjang, Kulim, Kedah. Dari tinjauan AJK Pembela serta maklumat yang diberikan oleh pihak JKKK, terdapat 7 keluarga yang patut diberikan perhatian.

Hasil dari sumbangan rakan-rakan setempat serta dari Kuala Lumpur, pelbagai barangan keperluan harian seperti makanan serta barangan kegunaan peribadi seperti sabun, berus gigi dll telah dapat dibeli untuk diserahkan kepada warga-warga daif ini.

Aktiviti Kembara Emas Ramadhan 1434H bermula tepat pukul 2.30 petang pada 27hb Jun 2013. Setelah berkumpul di Daging Segar Outlet, Bandar Laguna Merbok, Sungai Petani untuk pemunggahan barangan sumbangan, para peserta yang bertolak dengan 3 buah kenderaan menuju ke check-point pertama di Stesen Petronas Sg Seluang untuk bertemu dengan sebuah lagi kenderaan yang bertindak sebagai penunjuk jalan ke Selarong Panjang, Kulim, Keempat-empat kenderaan kemudiannya tiba di Masjid Qariah Selarong Panjang pada pukul 3.45 petang dan disambut oleh pihak JKKK.

Kediaman pertama yang dilawati ialah milik Puan Jamaliah Che Mad, seorang warga emas yang tinggal bersendirian dan tidak bekerja. Kemudiannya lawatan diteruskan ke rumah berhadapan beliau iaitu En. Murad.

Dari situ rombongan bergerak ke kediaman En. Mat Desa Hassan. Beliau dan isterinya merupakan pengidap penyakit sakit jantung, darah tinggi dan kencing manis. Tambah memburukkan lagi keadaan bila pasangan ini tidak bekerja serta tidak mendapat sebarang bantuan. Rumah keempat pula ialah milik En. Omar Bashah, seorang warga emas yang juga tiada pendapatan tetap. En. Mat Isa Mat pula merupakan penerima kelima sumbangan pada tahun ini. Beliau yang tinggal dengan anaknya, tidak mampu lagi bekerja sejak terlibat dalam kemalangan dan juga tidak menerima sebarang bantuan. Berhampiran dengan rumahnya, seorang lagi penerima ialah En. Daus Yunus yang menderita akibat sakit uraf saraf. Hingga kini beliau juga belum menerima sebarang bantuan dari pihak berkaitan.

Konvoi Kembara Emas Ramadhan 1434H diakhiri dengan lawatan ke rumah Puan. Safiah Abdul Rahman yang berusia 87 tahun. Walaupun menghadapi kesukaran dalam penglihatan akibat sakit kencing manis yang dihidapinya, beliau ceria menerima kunjungan dan sangat berterima kasih atas sumbangan dari pihak-pihak yang prihatin.

Program pada tahun ini berakhir kira-kira pukul 5.30 petang dan sebelum bergerak pulang, peserta konvoi sempat menyerahkan sedikit cenderahati kepada pihak JKKK yang sudi menemani lawatan ke setiap rumah. Semoga dengan sumbangan yang serba-sedikit tersebut, dapat meringankan beban para warga emas yang menerimanya.

Disediakan oleh:
Azhan Jamaludin
Team PEMBELA
 

No comments:

Related Posts with Thumbnails