Tuesday, June 4, 2013

Ekspedisi Trek Lagenda Jejak Warisan Gunung Jerai 2013

Tarikh: 01 & 02 Jun 2013
Tempat: Gunung Jerai, Kedah Darulaman

Satu aktiviti santai dan riadah pendakian Gunung Jerai melalui Trek Jejak Warisan anjuran bersama PEMBELA & Sinar Utara Agrofarm (SUA). Tujuan ekspedisi ini adalah untuk melahirkan belia dengan gaya hidup sihat dan juga untuk mempopularkan laluan denai pendakian ini. Aktiviti ekspedisi ini meliputi aktiviti pendakian, perkhemahan dan juga BBQ di puncak Gunung Jerai.

Ekspedisi ini juga telah dijayakan dengan penglibatan sahabat sahabat dari Hikers Trekkers United (HTU), Geng Semut Hitam (GSH) serta rakan rakan perseorangan. Aktiviti juga mendapat sokongan penuh dan kerjasama dari Muzium Arkeologi Lembah Bujang, Majlis Belia Daerah Kuala Muda, Pejabat Hutan Kedah Tengah, AADK Kuala Muda, Katering SUArasa serta Balai Polis Merbok.

Para peserta telah berkumpul seawal 8.00 pagi di perkarangan Muzium Arkeologi Lembah Bujang untuk menikmati sarapan pagi dan mendengar taklimat dari pihak penganjur. Seterusnya taklimat dan ucapan aluan oleh wakil AADK, Encik Sham serta wakil Majlis Belia Daerah Kuala Muda, Encik Rosnawi Zenon. Acara pelepasan telah dirasmikan oleh Pn. Nurul Azlida selaku Penolong Kurator Muzium Arkeologi tepat jam 9.00 pagi.

Setelah bacaan doa yang disempurnakan oleh En. Nasir yang juga bertindak sebagai petugas perubatan, para peserta seramai 27 orang yang diketuai oleh En. Azhan Jamaludin telah bergerak tepat jam 9.15 pagi.

Pendakian sepanjang kira-kira 9km ini meliputi 7 checkpoints dan telah mengambil masa purata 4 hingga ke 5 jam untuk dihabiskan. Antara lokasi yang paling menarik sepanjang pendakian ialah Puncak Kepala Angin berdekatan stesen checkpoint 6. Di sini, para peserta akan dapat menikmati pemandangan yang sangat menarik.

Dengan semangat berpasukan yang tinggi, para peserta telah berjaya sampai ke destinasi checkpoint 7 pada pukul 3.30 petang. Kemudiannya mereka bertolak ke Hutan Lipur Sungai Teroi untuk aktiviti BBQ dan juga mendirikan khemah masing-masing.

Tepat jam 8 malam, aktiviti BBQ telah diadakan dengan jamuan utama iaitu Kambing Golek dan juga makanan lain seperti jagung bakar serta cheezy wedges. Selepas aktiviti santai dan ramah mesra antara semua peserta, sekitar jam 11 malam, kebanyakan peserta telah tidur di khemah masing-masing.

Akibat dari hujan lebat yang bermula seawal 7 pagi, sesi jamuan sarapan pagi telah dilewatkan pada jam 8 pagi. Para peserta menikmati roti, scramble eggs dan juga baked beans. Sekitar jam 10.30 pagi, 2 buah van telah bersedia untuk mengambil para peserta pulang ke Muzium Arkeologi Lembah Bujang.

Di situ, Pn. Nurul Azlida telah sedia menunggu untuk memberikan taklimat ringkas tentang sejarah Lembah Bujang serta fungsi Muzium Arkeologi. Untuk menyerikan suasana, sesi kuiz sejarah telah diadakan dan pihak muzium telah bermurah hati untuk menyediakan saguhati kepada 5 peserta yang berjaya menjawab soalan dengan tepat.

Akhir sekali, majlis disempurnakan sekitar jam 12.45 tengahari dengan penyerahan sijil penyertaan oleh Pn. Nurul Azlida kepada pengerusi Pembela En. Sukri Kamis.

Pada kesempatan ini, kami dari pihak PEMBELA ingin merakamkan ucapan terima kasih buat semua yang terlibat dalam menjayakan aktiviti ini. Tahniah dan syabas buat semua! 
 
No comments:

Related Posts with Thumbnails